Ekonomi

Bakan Şimşek’ten maaş artışı ve enflasyonun düşmesine ilişkin açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda düzenlenen bütçe sunumunda açıklamalarda bulundu.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN ENFLASYON MESAJI: SIKI NAKİT DURUŞU DEVAM EDECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamalarda bulundu: “Küresel enflasyon 2022’de yüzde 8,7’ye ulaşarak son 25 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Uygulanan sıkı para politikalarıyla 2023’te yüzde 6,9’a düşmesi beklenen enflasyon hâlâ uzun vadeli ortalamanın oldukça üzerinde. Enflasyon 2024’te yüzde 5 olmasının beklendiğini, “Bunun yüzde 8’e düşmesi bekleniyor. Dolayısıyla sıkı parasal duruşun bir süre daha devam etme ihtimali var.”dedi.

“REFAHIN KALICI BİR ARTIŞINI BEKLİYORUZ”

Yıldırım, “2022 yılında 254,2 milyar dolarla rekor kıran ihracatın bu yıl 255 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ticaret ortaklarımızda yaşanan zayıf büyüme, 2023 yılında ihracatımızı sınırlı tutmamızda belirleyici oldu. Ülkemizde daha kapsayıcı ve sürdürülebilir yüksek büyüme ve kalıcı refah artışı.”söz konusu.

BAKAN ŞİMŞEK BÜYÜME BEKLENTİSİNİ AÇIKLADI

2023 yılında büyüme beklentimiz yüzde 4,4; 2024 yılında ise yüzde 4. Program dönemi sonunda milli gelirin yüzde 5 büyümeyle 1,3 trilyon doları aşmasını, kişi başına düşen milli gelirin ise 14 bin 855 dolara çıkmasını hedefliyoruz.

BAKAN ŞİMŞEK’TEN TAKSİT KREDİLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

“Bankacılık sektörü, güçlü sermaye yapısı, yüksek aktif kalitesi ve yeterli likidite düzeyiyle sağlıklı bir görünüme sahiptir. Eylül ayı itibarıyla sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 18,5 ile yasal zorunluluk olan yüzde 8’in oldukça üzerinde, takiptekilerin oranı ise yüzde 18,5 olarak gerçekleşti. Krediler yüzde 1,5 civarındaydı.” düşük düzeydedir.”

TURİZM GELİRLERİNİN 59,6 MİLYAR DOLARA YÜKSELMESİ BEKLENİYOR

İhracatçıların finansmana erişimini desteklemek amacıyla Merkez Bankamız, günlük reeskont kredisi limitini 10 kat artırarak 3 milyar liraya çıkararak, ihracatçıya piyasa koşullarının altında bir maliyetle finansman sağlıyor. Türkiye, 2022 yılında dünyada en çok turist ağırlayan dördüncü ülke oldu. Bu yılın Ocak-Eylül döneminde turizm gelirleri yıllık yüzde 20 artarak yaklaşık 42 milyar dolara ulaştı. Bu artışta pazar ve ürün çeşitlendirme politikaları ile tanıtım faaliyetleri etkili oldu. Turizm gelirlerinin 2023 yılında 55,6 milyar dolar, 2024 yılında ise 59,6 milyar dolar olmasını bekliyoruz.

Ekim ayı itibarıyla Tek Hazine Kurumları Hesabı’nda yer alan kurum sayısı 257’ye yükseldi. Uygulama sayesinde 100 milyar lirayı aşan toplam kaynak büyüklüğüne ulaşıldı, merkezi yönetim bütçesine 19 milyar liranın üzerinde katkı sağlandı. gelirler.

“ENFLASYONA EZİLMEYECEĞİZ”
Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona maruz bırakmadık, bundan sonra da etmeyeceğiz.

DEPREM SONUÇLU HARCAMALAR MİLLİ GELİRİN YÜZDE 3’ÜNE EŞLİK EDİYOR

Bu yıl için öngördüğümüz deprem giderleri 762 milyar lira, yani milli gelirin yaklaşık yüzde 3’üne tekabül ediyor. 2024 için ayırdığımız kaynak 1 trilyon 28 milyar lira, yani milli gelirin yüzde 2,5’u.

25 MİLYAR LİRALIK EK KAYNAK GELİYOR

20 Ekim itibarıyla yürürlüğe giren güçlendirme paketleriyle yaklaşık 75 bin işletmeye 178 milyar lira kredi sağladık. Geçtiğimiz hafta açıkladığımız Hazine Garanti Paketi ile ihracatçılarımıza 25 milyar lira ek kaynak ve yeşil dönüşüm sağlayacağız yatırımlar.

SADECE KRİPTO VARLIKLARI KALDI
 

Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) paylaştığı rapora göre ülkemiz, 40 FATF standardının 39’una uyumlu. Teknik uyum kapsamında devam eden tek konu kripto varlıklara ilişkin çalışmalardır. Bu konuda gerekli çalışmalarımız son aşamaya geldi. Bu haliyle Türkiye teknik uyum açısından en başarılı ülkelerden biri haline geldi. Bu kapsamda çalışmalarımızı sürdürmeye ve artırmaya kararlıyız. Uygulamalı olarak sağlayacağımız etkinlikle ülkemizi gri listeden çıkarmak için çaba harcıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu