Haber

BM, Somali’deki sel yardımına 25 milyon dolar ayırdı

MOGADİŞU, 10 Kasım (Xinhua) — BM İnsani İşlerde Uyum Ofisi (OCHA), Somali genelinde şiddetli yağışlardan ve sellerden etkilenenlere yardım etmek için 25 milyon ABD doları tahsis ettiğini duyurdu.

OCHA Perşembe günü yaptığı açıklamada, tahsis edilen fonun can kaybını önleme, salgın hastalıkları önleme ve gıda güvensizliğini giderme çabalarını destekleyeceğini söyledi.

Yazılı açıklamada, “Mümkün olan her türlü hazırlık tedbiri alınmasına rağmen bu büyüklükteki bir sel önlenemez, etkisi ancak azaltılabilir.” denildi.

Yazılı açıklama, Somali hükümeti ve BM’nin, ülkenin güney kesiminde sel suları nedeniyle mahsur kalan 2 bin 400’den fazla Somaliliyi tahliye etmek için tedbirleri artırdıklarını duyurmasının ardından geldi.

OCHA, finansmanın BM kurumlarının ve ortaklarının krizin ilk aşamasında 700.000’den fazla kişiye destek sağlamasına yardımcı olacağını söyledi.

BM ve ortakları, mevcut mevsimsel Deir (Ekim-Aralık) yağışlı sezonunda 1,6 milyon kişinin su baskınından etkilenebileceğini ve potansiyel olarak 1,5 milyon hektar tarım arazisinin yok edilebileceğini tahmin ediyor.

Tarihi bir kuraklığın yaralarını sarmaya çalışan Somali, El Nino’nun etkisi ve Hint Okyanusu dipolünün pozitif olması nedeniyle önümüzdeki aylarda sel, kuraklık ve aşırı sıcaklık riskinin yüksek olduğu birçok Afrika ülkesinden biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu