Yaşam

Bu projeyle kadınlar afetlerde daha aktif rol alacak.

Doç. Prof., Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı. Şeyda Dülgerler, Prof. Dr. Ayşegül Dönmez ve Arş. Görmek. Melike Kara’nın araştırmacı olarak görev yaptığı “Kadınların Afet Riskine Psikolojik Hazırlıklılığı” başlıklı özgün araştırma projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun görüldü. Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, TÜBİTAK destekli projeyi gerçekleştiren ekibi tebrik ederek başarılar diledi.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Doç. Şeyda Dülgerler, “Son yıllarda sayısı ve şiddeti artan afetlere insanlar hazırlıksız yakalanıyor ve afetlerin etkisiyle hem fizyolojik hem de psikolojik zorluklar yaşayabiliyor. Bu bağlamda maalesef 2023 yılı Şubat ayında ülkemizde büyük bir afet yaşanmış, son bilgilere göre Kahramanmaraş merkezli depremde 17 il afet bölgesi ilan edilmiş, 50 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiş ve 100’den fazla vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. 100 bin vatandaş yaralandı. Afetler sonucunda ortaya çıkan sorunların olumsuz etkilerinden korunmak için afetlere psikolojik olarak hazırlıklı olmak çok önemlidir ve manevi hazırlık, fiziksel hazırlığın temelini oluşturduğu için pahalıdır. Toplumdaki riskli kümeler afetlerden daha fazla etkilenmektedir. Dolayısıyla bu kümelere yönelik özel girişimlerin müdahale planlarına dahil edilmesi gerekmektedir ve bu riskli kümelerden biri de kadınlardır. “Aynı zamanda kadınlar, doğaları ve üstlendikleri toplumsal roller gereği, afet öncesi risk azaltma ve hazırlık döneminde, afet sırasında ve rehabilitasyon döneminde doğru yaklaşımı göstererek afet yönetiminde önemli roller üstlenebilirler. Felaketin ardından” dedi.

Doç. Dr. Şeyda Dülgerler, “Proje, kadınları afet riskine karşı manevi açıdan hazırlamak amacıyla uygulanacak psikoeğitim programıyla kadınların ve dolaylı olarak toplumun afetlere hazırlanmasına ve afetlere karşı direncin geliştirilmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Uygulamalı psikoeğitim sayesinde kadınlar, afetlerde hasar azaltma ve hazırlık adımlarına sosyal çevrelerinin aktif katılımını sağlayarak, hayatta kalma çabaları ve iyileşme süreçlerinde daha hızlı organize olarak hem kendilerine hem de çevrelerine destek olabilecektir. Afet durumlarında edindikleri başa çıkma becerilerine Bunun sonucunda çaresiz, savunmasız, mağdur rolünden çıkıp, beceri ve güçleri ile afetlerle baş etme kapasitesine sahip, afet yönetiminde aktif rol alan bireyler haline geleceklerdir. Bu tür eğitim modüllerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması, yalnızca afetlerden etkilenen kadınların güçlendirilmesini desteklemekle kalmayacak, aynı zamanda kadınların bakımı altındaki çocuklar, engelliler ve yaşlılar gibi hassas grupları da dolaylı olarak güçlendirecektir. “Kadınların afet risklerinin azaltılması ve hazırlıklı olma konusunda sosyal rolleri ve becerileri nedeniyle değerli bir grup olduğunu vurgulamak ve kadınlarda hazırlıklılığı artırmak amacıyla oluşturulan projemizin afet durumlarına yönelik toplumsal reflekslerimizi güçlendireceği düşünülmektedir.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu