İSTANBUL-İBB BAŞKANI İMAMOĞLU: İSTANBUL’UN DEPREM KANUNUNA İHTİYACI VAR
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Yenikapı-Otogar-Atatürk Havalimanı Metro Hattı Viyadükleri Güçlendirme Projesi Temel Atma Törenine’ katıldı. Törende konuşan İmamoğlu, ‘İstanbul’un gerekirse yasaya bile ihtiyacı var. Yani bu konuda özel bir düzenlemeye ve süreci hızlandıracak kararlılığa ihtiyaç var. “İstanbul’u özel bir yere koyun” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Yenikapı-Otogar-Atatürk Havalimanı Metro Hattı Viyadükleri Güçlendirme Projesi Temel Atma Töreni’ne katıldı. İBB grupları metro sınırında yer alan viyadüklerin depreme dayanıklılığı konusunda çalışma gerçekleştirdi. Çalışma sonucunda Köprü Sarsıntı Yönetmeliği’nin (TKDY) öngördüğü performans seviyelerini sağlamayan viyadükler tespit edildi. Bu tespitler sonucunda Davutpaşa, Merter ve DTM Viyadükleri Deprem Güçlendirmesi yapılmasına karar verildi. Bugün Bakırköy’deki Dünya Ticaret Merkezi Metro durağı viyadüğünün güçlendirme çalışmalarına başlandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu viyadük çalışmalarını yerinde inceleyerek bilgi aldı. Törene CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de katıldı. İmamoğlu, törende katılımcılarla da konuştu.
‘İSTANBUL’DA HER AÇIDAN ÇOK DİKKATLİ ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜYORUZ’
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Deprem sorunu önemli. Beyin sarsıntısının birkaç aşaması vardır. Bu adımlar, bir yandan kentin güçlendirilmesi sorununda geçmişten günümüze yapı stoğunu analiz etmekte ve bu yapı stoğunun analiz edilerek bir kısmının güzelleştirilmesi ve güçlendirilmesi mümkün olmaktadır. Bazılarının tekrar yapılması gerekiyor. Bazıları tarihi yapılar olup, farklı yöntem ve yöntemlerle güçlendirilmesi veya restore edilmesi gereken yapılardır. Aslında İstanbul’da her açıdan çok dikkatli bir çalışma yürütüyoruz. Kara surlarından mescitlere, hazinelerden türbelere, geçmişten gelen farklı işlevlere sahip, ihmal edilmiş, unutulmuş, köşeye bırakılmış pek çok esere kadar tarihi eserler açısından güçlü bir yatırım sürecini yönetiyoruz. konuşmak için ve kelimenin tam anlamıyla yere düşerken izlendiler. Bir diğer boyutu da güçlendirme sorunu ve bu güçlendirme sorununda güçlü olduğu düşünülen ve görülmeyen tedbirler, Allah korusun, yolların, viyadüklerin, üst geçitlerin ve özellikle metroların açığa çıktığı bölgelerde yeni viyadüklerin yapılması. İstanbul’da büyük bir deprem olması durumunda ya da az önce gördüğünüz kazıkların üzerinde duranlar hayatın tıkanmasına neden olacak. Sütunların güzelleştirilmesi ve güçlendirilmesi sorunu. Ben ve arkadaşlarım bu teknik çalışmaya ilk başladığımızda proje sürecinin detaylarını görünce çok sevinmiştim. “Ve bu kadar ihmali görünce Pelin Hanım kadar ben de şaşırdım aslında” dedi.
‘İSTANBUL’UN GEREKİRSE YASAYA BİLE İHTİYACI VAR’
İBB Başkanı İmamoğlu, ‘Şimdi Cumhurbaşkanlığımız geçen hafta bir kararname yayınladı. Bu kararnamede diyor ki: Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü ya da TOKİ gibi bir şey. Şimdi bu konuda Sayın Şehircilik Bakanımıza seslenmek istiyorum. Sayın Bakanım sizinle oturduk, konuştuk. Pek çok konunun ortak çalışmayla ilerlemesi ve yönetilmesinde iş birliği yapmaya hazır olduğumuzu, her konuda her türlü fedakarlığı yapmaya kararlı olduğumuzu, deprem sorununu siyasetin üstünde tuttuğumuzu lütfen unutmayın. Karar vererek işimizi kolaylaştıralım ve hızlandıralım. Bunu söyledim, bunu söyledim. Daha sonra da birkaç kez bu yönde paylaşımlar yaptılar. Özellikle İstanbul’un gerekirse kanuna bile ihtiyacı olduğunu söyledim. Yani bu konuda özel bir düzenlemeye ve süreci hızlandıracak kararlılığa ihtiyaç var. İstanbul’u özel bir yere koyun. Ancak onu nasıl özel bir yere koyabilirsiniz? İstanbul’un deprem komitesi gibi bir mekanizması var, bazı kararlar hızlı alınıyor, sorunlar siyasete aktarılıyor çünkü bazen bazı noktalarda bazı binaların dönüşümü 10-15 yıl sürüyor. Bunları yaşadım. Siyasetin beni nasıl engellediğini de yaşadım. “Kentin bütününe bakıp, tüm sorunlarını tüm kurumlarıyla aynı masada ele alma yeteneğini öne çıkararak bir sistem oluşturmamız gerektiğini söyleyerek bir girişimde bulundum ve bunu kendisine sundum” dedi.
‘DEPREMLE MÜCADELEDE YANINIZDA BİZ BİZ VARIZ’
İmamoğlu, ‘Hızla büyüyen Başakşehir bölgesi ve İkitelli üstü bölgede acilen bir arıtma tesisine ihtiyacımız var. Milyonlarca metrekare arazi AK Partili bir belediyeye veriliyor, imar hakları veriliyor, Büyükşehir Belediyesi ise burada duruyor. Halen oradan arıtma tesisi için yer tahsisi bile almadık. Bakın, orada hemen bir arıtma çalışması başlatmamız lazım. Mektuplarımıza dahi hala cevap verilmedi. Askeri alanlarla ilgili olarak Savunma Bakanlığı ve diğer bakanlıklara yazıyoruz. Konu İstanbul olunca birileri sanki Patagonya’da bir belediyeymiş gibi davranarak İstanbul’un haklarını ihlal etmeye çalışıyor. Depremle mücadelede samimiyetle yanınızda olduğumuz konusunda Şehircilik Bakanlığımızı uyarıyorum. İsteseniz de istemeseniz de biz İstanbul Büyükşehir Belediyesiyiz. Bakın depremden bahsediyoruz, çok önemli bir sorundan bahsediyoruz. “Deprem sorunundaki samimiyetimizin en güçlü düzeyde değerlendirilmesi ve Sayın Şehircilik Bakanımızın bunu fırsata çevirmesi için bu fırsatı değerlendirerek kamuoyunun bilgisine sunmak istiyorum. Birlikte güçlü kararlar alalım ve ortadan kaldıralım. İstanbul’un önündeki engeller” dedi.