Haber

İzmir Büyükşehir ekipleri Hatay’da depremzede kadın ve çocukların yanında

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay’da kurduğu çadır kentte işçi, depremzedelerin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için 24 saat çalışıyor. Anahtar Kadın Çalışmaları Bütünsel Hizmet Merkezi aracılığıyla çadır kentteki kadınlara manevi destek sağlanırken, çocuklar Masal Evi’ndeki atölye çalışmalarına katılıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin afetten en çok etkilenen illerden biri olan Hatay’da kurduğu çadır kentte bulunan Masal Evi ve Kilit Kadın Çalışmaları Bütünleşik Hizmet Merkezi, kadınları ve çocukları yalnız bırakmıyor. Depremzedelere sosyal ve manevi destek kesintisiz devam ediyor.

“Gün boyu görüşürüz”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları bünyesinde görev yapan Psikolog İrem Parıltı Uçar, “Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı olarak Antakya çadırkentinde kadınlarımıza hizmet veriyoruz. Psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanlarımızla birlikte gün boyu kadınların ihtiyaçlarını tespit ediyor ve görüşmeler yapıyoruz. Çadırlara tek tek gidiyoruz. Sağlık sorunu olan ve gebelik kontrollerini gerçekleştiren bayanların bakımını üstleniyor ve yine burada bulunan Eşrefpaşa Hastanesi’ne sevk edilmesini sağlıyoruz. Ayrıca barınma, yeme-içme, giyim, hijyen ekipmanları ve kişisel bakım ihtiyaçlarını da belirliyoruz. Psikososyal destek sağlıyoruz. Burada kurduğumuz Anahtar Kadın Çalışmaları Bütüncül Hizmet Merkezimiz her zaman aktif.”

Çocuklar da unutulmadı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı’na bağlı Çocuk Belediyesi bünyesinde görev yapan ve çadır kentte depremzedelerle ilgilenen Zeliha Uçan, “Masal Evini buraya kurduk. Depremzedelerimiz için çocuk gelişimi uzmanlarımız, sosyal çalışmacılarımız ve psikologlarımız ile hizmet veriyoruz. Çocuk Belediyesi Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Bahar Süreklier, “Masal Evi etkinliklerimiz devam ediyor. Çocukların refahını desteklemek için eğitmenlerle atölyeler düzenliyoruz. Egzersizler yapıyoruz, oyunlar oynuyoruz” dedi.

“Aile gibi”
Çadır kentte kalan Emine Yılmazoğlu, depremde evinin yıkıldığını belirterek, “Allah bu acıyı kimseye göstermesin. İzmir Büyükşehir Belediyesi çok şükür elimizden tuttu. O olsaydı çok sıkıntıya girerdik.İşçi her şeyimizi eksiksiz karşılıyor.Hijyen olsun,giyim,gıda,gıda,elektrik,ısıtıcı olsun,çok şükür veriyorlar.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı da geldi ziyaret ettiler. Manevi olarak doktorlar yanımızda ve her an çocuklara oyun oynatıyorlar.Mutluyuz.İşçi aile gibi.Biz sormasakta kendilerine soruyorlar.Bir ihtiyacınız var mı? Eksikleriniz mi var, 7/24 bizimleler” dedi.

Çalışmalar işbirliği içinde yürütülüyor
Çadır kentte çocuklar için kurulan Masal Evi’nde her gün 10.00-12.00 ve 14.00-16.00 saatleri arasında çocuklara yönelik atölye çalışmaları yapılıyor. Sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde alternatif faaliyetler üretilmektedir. Bu etkinliklere yaklaşık 250 çocuk katılıyor. Kadınlara Yönelik Anahtar Kadın Çalışmaları Bütünleşik Hizmet Merkezi alanında dernek ve odalarla işbirliği içinde kadın sağlığı ve psikososyal destek faaliyetleri yürütülmektedir. Engelli ve yaşlı bireyler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yönlendirilmektedir. Ortopedik malzeme tedariği ve hastane takibi gibi destekler de sağlanmaktadır.

Çadır kentte neler var?
Çadır kent Hatay’da aşevi ve seyyar mutfak ile sabah, öğle ve akşam olmak üzere her gün 5 bin kişiye yemek veriliyor. Çadırkentin su ihtiyacı da şebekeden karşılanıyor. Bunun için alana kurulan çeşmeler ihtiyacı karşılıyor ve günlük olarak paketli içme suyu dağıtılıyor. Çadır kentte her gün düzenli olarak çöp toplama, süpürme, tuvalet ve duşların temizliği ve ilaçlama yapılıyor.

Çadırkentte uyumun yönlendirilmesi ve yönetimi Sosyal Projeler Departmanı tarafından yürütülmektedir. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, İtfaiye Daire Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı, Fen İşleri Daire Başkanlığı, Eşrefpaşa Hastanesi Başhekimliği, Bilgi İşlem Daire Başkanlığı, Çevre Savunma ve Denetim Daire Başkanlığı, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı, İZSU ve Metro A.Ş. 246 çalışanı ile. Çadır kentte 279’u çocuk olmak üzere 673 kişi yaşıyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu