Ekonomi

Kedi-köpek maması ihracatında hedef 100 milyon doları geçmek.

Türk kedi-köpek maması üreticileri ihracatta her geçen gün hacimlerini artırmaktadır.

2021 yılında 54 milyon dolarlık kedi-köpek maması ihracatı gerçekleştiren Türkiye, geçen yıl bu rakamı yüzde 64 artışla 88.5 milyon dolara çıkardı.

Türkiye’nin geçen yıl kedi-köpek maması ihraç ettiği ülke sayısı 89’a ulaşırken, bu yıl ihracatın 100 milyon doları geçmesi bekleniyor.

En çok ihracat Ege’den

Kedi-köpek maması üretimi ve ihracatında Ege bölgesi ilk sıralarda yer almaktadır.

Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Muhammet Öztürk, 2022 yılında 54 milyon dolarlık kedi-köpek maması ihracatı ile Türkiye’nin kedi-köpek maması ihracatının yüzde 61’ini gerçekleştirdiklerini söyledi.

Altı ayda 58 milyon dolarlık ihracat

Evcil hayvanlarla yaşama isteğinin son yıllarda dünyada yükselen bir trend olduğuna işaret eden Öztürk, “Bu gelişmeyi iyi okuyan Türk mama üreticileri yeni ve modern üretim tesisleri kurarak ihracata yöneldi. Dünyanın kedi-köpek maması ihtiyacına hükmediyorlar. 2022 yılının Ocak-Haziran döneminde 38 milyon dolar olan ihracatımız, 2023 yılının ilk yarısında yüzde 53 artışla 58 milyon dolar oldu. Bu ihracatın 35 milyon dolarını Ege Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliklerimize üye ihracatçılarımız gerçekleştirdi. 2023 yılı sonunda kedi-köpek maması ihracatında 100 milyon doları aşmayı hedefliyoruz.”

Malezya’ya en çok ihracat

Türkiye’nin en çok kedi-köpek maması ihraç ettiği ülke ise 14 milyon 245 bin dolarla Malezya oldu.

İkinci sırada 7 milyon 900 bin dolarlık kedi-köpek maması talebiyle İsrail, 7.5 milyon dolarla Irak üçüncü sırada yer aldı.

Bu ülkeleri 6,5 milyon dolarla ABD ve 3,5 milyon dolarla Yunanistan izledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu