Ekonomi

Kuru soğan nasıl 30 TL oldu? İşte fiyat artışının arka planı

Haber7

Kilosu 30 TL’ye kadar çıkan soğanın yüksek fiyatları kamuoyunun gündemini koruyor. TÜİK’in verdiği bilgiye göre, kişi başı yıllık 21 kilogram tüketilen ve mutfakların vazgeçilmezi kuru soğan fiyatlarının neden bu kadar yükseldiği manşetlerin ortasında yer alıyor.

Kuru soğan fiyatlarındaki artışın arkasında birden fazla sebep öne çıkıyor.

KURU SOĞAN FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Soğan fiyatlarındaki artış 2022 sonunda hızlandı.2022 yılında üreticide takip edilen çalışmalar ortada Yüzde 603,3 ile fiyatı en çok artan Soğanla kurudu. 2023 Mart ayına kadar soğan fiyatlarındaki artış aylık bazda devam etti. Mart ayında bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı yüzde 22,42 ile soğan oldu.

MALİYETLER ARTTI, TEDARİK AZALDI AMA…

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici fiyatlarındaki artışın Bunun en önemli nedeni girdi maliyetlerindeki artıştır. beyan etmişti. Ayrıca Bayraktar, Kuru soğan arzındaki düşüşün de fiyat artışında bir diğer etken olduğunu belirtti.

Uzmanlar, soğan fiyatlarının yükselmesinde birçok faktörün rol oynadığına dikkat çekiyor. Bunların arasında kuraklığa, üretimde kullanılan mazot, gübre ve tohumluk maliyetlerinin artması ile üretim ve lojistikte kullanılan araç ve gereç maliyetlerindeki artışa dikkat çekiyor.

EN ÇOK SOĞAN ÜRETEN İLLER ARASINDA HATAY VE ADANA

Türkiye’de yılda 2 milyon tondan fazla soğan üretiliyor. Bu rakam Türkiye’yi kuru soğan üretiminde dünyada ilk 10 ülke arasında yer almaktadır. Üretimin 1/5’ini gerçekleştiren soğan üretiminde en büyük payı Ankara alıyor. Bu iller Amasya, Eskişehir, Hatay, Adana, Çorum, Tokat ve Bursa izliyor.

Kuru soğan üretiminin yaklaşık yüzde 12’sinin gerçekleştirildiği Adana ve Hatay’da, şubatta depremAkabinde tarımın da etkisiyle yaşananlar fiyatlara yansıdı.

YOL KENARINDA TONLARCA SOĞAN BULUNDU

Fiyat 30 TL’ye çıkarken yol kenarlarına çuvallar içinde dökülen kuru soğan bu stoklama şüphelerini güçlendirdi. Dökülen soğanları kayıt altına alan vatandaşlar, yapılanın seçim öncesi iktidarı zora sokmak olduğunu söyledi.

Soğanları kaydeden vatandaşlar şunları söyledi:

“Bakın bu çuvallar iyi durumda, İstanbul’da kilosu 30 liradan satılıyor. AK Parti’yi başarısız göstermek için kamyonlarca soğan döküldü burada. Münafıklar, şerefsizler bu soğanları burada heba etmişler. Yazıklar olsun onlara. Allah’ın izniyle AK Parti yüzde 55’tir. -60’a çıkar.

HASATTAN SONRA FİYATLAR NE KADAR DÜŞECEK?

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Adana ve Hatay’da başlayan erken soğan hasadı devam ediyor.

Geçen yıl 272 bin ton iş alınırken bu yıl iki ilden 284 bin ton rekolte alınması hedefleniyor.

Adana ve Hatay’da bu yıl beklenen rekolte, Türkiye’de geçen yıl 2 milyon 350 bin tonluk rekoltenin yüzde 12’sini oluşturuyor.

Kahramanmaraş merkezli selden etkilenen Hatay ve Adana’da rekoltenin çarşıda ve pazarda soğan fiyatlarını düşürmesi bekleniyor.

Reyhanlı Ziraat Odası Başkanı Şemsedin Cünedioğlu, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’da hem yaraları sarmaya çalıştıklarını hem de üretime devam ettiklerini söyledi.

Hatay’da tarım sektörü dışında farklı alanlarda üretimin yok denecek kadar az olduğunu vurgulayan Cünedioğlu, Reyhanlı ilçesinin soğan ekim alanının yüksek olduğunu ifade etti.


17 TL’YE KADAR DÜŞMESİ BEKLENİYOR

İlçede yaklaşık 60 bin dekarlık alana soğan ekildiğini belirten Cünedioğlu, Ramazan Bayramı’nın ardından erken soğan hasadı ile fiyatların düşmesini beklediklerini ifade etti.

Cünedioğlu şunları söyledi:

“Pazarda ürün çok olunca fiyatı da düşüyor. Büyükşehirlerde soğanın fiyatı 30 lira. Burası küçük bir şehir olduğu için soğan 20 lira civarında. Erken hasatla birlikte soğanın fiyatı düşüyor. Önümüzdeki hafta Ramazan Bayramı’ndan sonra kademeli olarak tarlada 10 liraya düşecek.Olasılık çok yüksek.Yani tarlada 10 lira iken piyasada 17-20 liraya kadar çıkabiliyor.”


Adanalı soğan tüccarı Muhammet Ali Yeğin de Sarıçam ilçesinde 110 dönümlük tarlada soğan hasadı yaptıklarını belirtti.

Yeğin, tarlada şu anda kilo soğanın 15-16 liradan satıldığını bildirdi. “Piyasa biraz hızlı, şişkin bir piyasa var. Mal artışına göre fiyatta düşüş olacak. Olağan soğan pazarı ille de olmayacak. Depodaki mallar bitti. İleride soğan fiyatı biraz daha düşer Allah nasip ederse.”dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu