KYC Sektörü Dijital Kimliklerle Güç Katacak
Dijital kimliklerin KYC süreçlerinde kullanılması için Ar-Ge çalışmalarına hız veriyor. Dijital kimliklerin kullanımı ile KYC süreçlerinin daha kolay ve hızlı hale getirileceğini vurgulayan Tanım Türkiye Genel Müdürü Ulaş Arıcan, deneyimlerine dayanarak dijital kimlikleri KYC departmanına entegre etmek için yeni modüller ekleyerek yatırımlarına başladıklarını belirtiyor. Almanya’daki bankacılık ve ödeme ekosisteminde ve bir regtech şirketi olduklarına olan inanç.
e-Devlet’e gelmesi planlanan Blockchain tabanlı giriş uygulaması, yeni bir dönemin başlangıcı olarak tanımlanıyor. Bu entegrasyon ile kullanıcılar, blockchain tabanlı bir dijital kimlikle güvenle e-Devlet’e giriş yapabilecekler. Bu sayede dijital kimlikler, Remote Authentication (KYC) süreçlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Dijital kimliklerin birçok ülkede kullanımı şu anda yasa ve yönetmelikler çerçevesinde sınırlı olsa da gelecekte özellikle finans, sağlık, seyahat, kamu hizmetleri ve e-ticaret alanlarında etkin bir şekilde kullanılması bekleniyor.
Dijital kimlikler ile KYC süreçlerinde NFC ve OCR süreçlerine ihtiyaç olmayacağı için iletişim bilgilerinin daha hızlı tamamlanmasına ve müşteri temsilcisi ile direkt görüşmeye olanak sağlar. Bu sayede finans departmanı gibi alanlarda müşteri deneyimi büyük ölçüde iyileştirilecek ve operasyonel maliyetlerden tasarruf sağlanacaktır. Dijital kimliklerin kullanımı sayesinde müşteri verileri daha gerçek, güncel ve sağlam bir şekilde saklanacak, müşteri kimliklerinin çalınması, sahteciliği gibi sorunların önüne geçilecektir. Ayrıca KYC sürecinde kullanılan manuel süreçlerin yerini otomatik süreçler alacak, bu da süreçleri daha hızlı ve verimli hale getirecek.
Kimlikler Devletin Desteğiyle Dijitale Dönüşüyor
Gelecekte tüm süreçlerin dijital kimlikler aracılığıyla kolaylaştırılacağını ve tüm uzaktan kimlik doğrulama süreçlerinde dijital kimlik kullanımının kaçınılmaz olacağının vurgulanması. Tanıma Türkiye Genel Müdürü Ulaş Arıcan “Kullanıcılar kimliklerinin olduğu her yerde dijital kimlikleri ile KYC işlemini tamamlayabilecekler. Uzaktan kimlik tespiti sırasında devletin vermiş olduğu resmi kimlikleri fiziki olarak ellerinde bulundurmaları gerekecek ancak dijital kimlik kullanılması durumunda kimlik bilgilerinin kullanımı için onay alıp işleme devam edeceğiz. Bu, işlemlerin hızlı ve güvenilir bir şekilde sonuçlandırılmasını sağlayacaktır.” Tanımlayıcı’nın dünyadaki ve Türkiye’deki dijital kimlik süreçlerini ve gelişimlerini yakından takip ettiklerini belirten Arıcan, “Bir regülasyon teknolojileri (regtech) şirketi olmanın yanı sıra, Almanya’da bankacılık ve ödeme ekosistemindeki tecrübemizin verdiği güvenle; Türkiye’deki her mevzuatta bu bilgi ve tecrübeye sahibiz.Yaklaşıp analiz yapabiliyoruz.Dijital kimliklerin KYC şubesine entegre edilmesi noktasında yeni modüller ekleyerek yatırımlarımıza başladık. devletin desteği, KYC departmanının gelecekte daha da gelişip büyüyeceğini ve kullanım alanının artacağını gösteriyor.Bu konuda gerekli mevzuat araştırma ve entegrasyon çalışmalarını hızlı bir şekilde başlattık.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı