Haber

Manisa’da Atık Tesisinde Çıkan Yangında Bertaraf Süreci Devam Ediyor

MANİSA’da gerekli koşulları sağlamadığı için 2022 yılında ruhsatı iptal edilen atıl atık ara depolama ve geri dönüşüm tesisinde çıkan yangında, tesis içi ve tesis dışındaki atıkların bertaraf süreci devam ediyor. Manisa Valiliği’nden yapılan yazılı açıklamada, “Tesis içerisinde yakılan plastik içerikli ürünlerden dolayı yangın bölgesinde koku oluşmasına rağmen eylül ayında yapılan son ölçümde tehlikeli gaz değerlerine rastlanmadığı belirtildi. 11.”

Yunusemre ilçesi Evrenos Mahallesi’ndeki atıl atık ara depolama ve geri dönüşüm tesisinde 9 Eylül günü saat 04.30 sıralarında yangın çıktı. Madeni yağ, boya, plastik ve çeşitli kimyasalların etkisiyle alevler kısa sürede büyüyerek tüm tesisi sardı. . İhbar üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve Manisa Orman İşletme Müdürlüğü ekibi sevk edildi. Jandarma ekiplerinin güvenlik önlemi aldığı yangında, tesiste zaman zaman patlamalar meydana gelirken, erimiş plastik ve kimyasallar etrafa saçıldı. Manisa İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekiplerinin gaz ölçümü yaptığı tesise itfaiye ekipleri, maske ve oksijen tüpleriyle çalışma yaparak müdahale etti. Alevler 3,5 saatte kontrol altına alınarak söndürüldü.

CEZASI UYGULANDIĞI VE LİSANSININ İPTAL EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI.

Manisa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün geçen yıl tesisin gerekli şartları taşımadığı gerekçesiyle 1 milyon 677 bin TL idari para cezası kestiği ve ruhsatının iptal edildiği ortaya çıktı. Ayrıca yangının ardından işletmeye Çevre Kanunu’nun 20’nci (v) maddesi uyarınca 27 milyon lira idari yaptırım uygulandı.

Yangının ardından tesis içi ve tesis dışındaki atıkların bertaraf süreci devam ederken, Manisa Valiliği’nden yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Yangın nedeniyle tesiste oluşan sıvı ve katı atıklardan kaynaklanan çevre kirliliğinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’ne uygun olarak bertaraf işlemleri acilen başlatılmış olup, bertaraf süreci devam etmektedir. Tesiste yakılan atıkların bertarafı lisanslı firmalar aracılığıyla hızla devam ediyor.Tesis dışındaki atıklardan kaynaklanan atıklar da hızla devam ediyor.” Yunusemre Belediyesi ekipleri tarafından çevre kirliliği de ortadan kaldırılıyor. Tesiste olası bir yangın durumunda Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri 24 saat nöbet tutuyor. AFAD Kimyasal Biyolojik Radyolojik Nükleer Tehdit (KBRN) ekibi, ilk andan itibaren yangın alanında çok yönlü kimyasal gaz ölçüm cihazlarını kullanıyor. “Ölçümler düzenli olarak yapılmakta olup, yangının söndürülmesinin ardından çevreye yayılan kimyasal gazların azaldığı ve tehlikesiz seviyelere ulaştığı gözlemlenmiştir. Tesisimizde 11 Eylül’de yapılan son ölçümde tehlikeli gaz seviyesine rastlanmadı.” .

haberkemalpasa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu