Haber

Milli Savunma Bakanı Güler, Irak Başbakanı Sudani ve Cumhurbaşkanı Reşit ile görüştü

– Milli Savunma Bakanı Güler, Irak Başbakanı Sudani ve Cumhurbaşkanı Reşit ile görüştü

BAĞDAT – Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Bağdat’ta Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ve Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşit ile görüştü. Toplantıda Sudani, “Irak topraklarının saldırı amaçlı kullanılmaması için sınırda geniş çaplı güvenlik önlemleri alındı.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler temaslarına Bağdat’ta başladı. Bakan Güler ve beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani ile görüştü. Irak Başbakanlık Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, görüşmede iki komşu ülke arasındaki ilişkiler ve Filistin’deki gelişmeler ele alındı.

Başbakan Sudani, Irak’ın Türkiye’nin yanı sıra komşu ülkelerle de güvenlik bağlantılarının bulunduğunu belirterek, ziyaretin güvenlik ve istikrarın desteklenmesi ve iki ülke arasında daha fazla uyumun sağlanması açısından değerli olduğunu vurguladı. Ülkesinin, Irak topraklarının komşu ülkelere saldırı amacıyla kullanılmasına ilişkin anayasal ilkelere bağlı kaldığını belirten Sudani, “Irak topraklarının saldırı amacıyla kullanılmasını önlemek amacıyla sınırda geniş güvenlik önlemleri alındı.” İstikrarın önemine vurgu yapan Sudani, Basra şehrinin Büyük Fav Limanı’nı Türkiye’nin güney ucuna bağlayan demiryolu ve otoyol projelerini içeren stratejik Kalkınma Yolu projesinin önemine değindi.

Terörle mücadelede işbirliği vurgusu

Milli Savunma Bakanı Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını Başbakan Sudani’ye iletti. Güler, Türkiye’nin Irak’la iş birliği ilişkilerini sürdürme arzusunu dile getirerek, terörle mücadelede güvenlik iş birliğinin önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Stratejik Kalkınma Yolu projesine önem verdiğini kaydeden Güler, söz konusu projenin Irak’ın, Türkiye’nin ve komşu ülkelerin kalkınmasını ve refahını sağlayacak umut verici projelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Başkan Reşit ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Genelkurmay Başkanı Gürak da Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşit ile görüştü. Irak Cumhurbaşkanlığı Basın Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre, toplantıda, iki ülkenin güvenlik ve istikrarına hizmet etmek amacıyla, başta güvenlik ve istihbarat alanları olmak üzere ikili ilişkileri geliştirme ve güçlendirme yolları ile ortak iş birliği olanakları ele alındı. ülkeler. Görüşmede iki ülke arasında su paylaşımı ve ticari ilişkilerin Irak ve Türk halkının ortak çıkarlarını sağlayacak şekilde geliştirilmesinin yanı sıra Filistin’deki gelişmeler ele alındı. Irak’ın Filistin halkına desteğinin devam edeceğini vurgulayan Irak Cumhurbaşkanı Raşid, Türkiye’nin Filistin halkına verdiği destek ve yardımdan övgüyle bahsetti.

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türkiye’nin Irak’ın güvenliğini, istikrarını ve egemenliğini desteklediğini belirterek, iki dost halkın ortak çıkarlarının korunması amacıyla çeşitli alanlarda işbirliği bağlarının ve ortak uyumun güçlendirilmesi arzusunu dile getirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu