Haber

Türkiye-Suudi Arabistan Yuvarlak Masa Toplantısı Gerçekleştirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Suudi Arabistan Yuvarlak Masa Toplantısına ilişkin Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Al-Hogail ve iki ülke iş dünyası temsilcilerinin katılımıyla Türkiye-Suudi Arabistan Yuvarlak Masa Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini belirten Bolat, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik bağların geliştirilmesine yönelik fırsatları önümüzdeki süreçte değerlendirdiklerini bildirdi. Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu çerçevesinde Türkiye Yüzyılı vizyonu.

Bakan Bolat, ” Taahhüt projelerinden akıllı şehirlere, turizmden dijital dönüşüme ve gıda sektörlerine kadar birçok alanda iş birliğine olan bağlılığımızı vurguladığımız verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu fırsatları hayata geçirmek için iş dünyamızın atacağı adımların arkasında olacağız.‘ diye değerlendirdi.

Bolat: Suudi Arabistan ile hedefimiz 30 milyar dolarlık dış ticaret

Öte yandan Bakan Bolat, Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki dış ticaret hacminin bu yılın ilk yarısında 3,4 milyar dolara ulaştığını bildirdi. Hedefimiz karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar dolara, uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmak.” söz konusu.

Dış Ekonomik İlişkiler Komitesi (DEİK) Genel Merkezi’nde düzenlenen Türkiye-Suudi Arabistan İş Forumu’nda konuşan Bolat, iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin devlet liderleri doğrultusunda her geçen gün güçlendiğini söyledi.

Bolat, ” Nitekim 2022 yılında 6,5 ​​milyar dolar olan ticaret hacmimiz, reel potansiyeli yansıtmaya ve artan bir ivme ile 2023 yılında daha bütünleşik bir ekonomik ve ticari ilişkiye dönüşmeye devam ediyor. İlk 6 ay itibarıyla 3,4 milyar dolarlık dış ticaret hacmine ulaştık. Hedefimiz karşılıklı ticareti kısa vadede 10 milyar dolara, uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmak.dedi.

Bolat, iki ülkenin Avrupa, Asya ve Afrika’nın kavşağında çok stratejik bir konuma sahip olduğunu belirterek, Türkiye ve Suudi Arabistan’ın güçlü altyapıları, dünyayla entegre ekonomileri, rekabetçi pazarları ve girişimci ruhları sayesinde ticaret ve yatırımda güçlü bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. .

İhracatçıların birçok ürün ve sektörde Suudi Arabistan’ın sağlam iş ortağı haline geldiklerini kaydeden Bolat, müteahhitlerin bu ülkede 25 milyar doları aşan projeler ortaya koyduğunu söyledi.

“Serbest ticaret anlaşması müzakerelerine en kısa sürede başlamayı umuyoruz”

Bakan Bolat, iki ülkenin ortasındaki fırsatlara dikkat çekti, ” Şimdi önceliklerimizden ilki ticaretimizin kapsamını ve ürün çeşitliliğini artırmak. Stratejik ortak olan Türkiye ve Suudi Arabistan’ın karar vericileri olarak bize düşen görev, iki ülke arasındaki mevcut ve potansiyel sorunları ortadan kaldırmak ve çözmektir. Her iki partinin hükümetleri olarak bu konudaki tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”açıklama yaptı.

İkili ilişkileri hızlandıracak en değerli araçlardan biri olarak gördükleri serbest ticaret anlaşmasının tesis edilmesinin gündeme geldiğini söyleyen Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Suudi Arabistan’ın da üyesi olduğu Körfez İşbirliği Teşkilatı ile ülkemizin ortasında serbest ticaret anlaşmasını her iki taraf olarak Mayıs ayında imzalamak için istikşafi görüşmelere Mayıs ayında başladık. Müzakerelere bir an önce başlamayı, bunu sonuçlandırmayı hedefliyoruz. süreci başarıyla tamamlamak ve serbest ticaret anlaşmasını her iki ülke iş insanlarının yararına sonuçlandırmak için “Bir diğer bahis de karşılıklı yatırımlardır.”

“Bugün bin 400’den fazla Suudi şirketi Türkiye’de iş yapıyor”

Suudi Arabistan’ın Türkiye’deki yatırımlarının 2002’den bu yana 2 milyar doları aştığını belirten Ticaret Bakanı Bolat, bugün bin 400’den fazla Suudi Arabistan şirketinin ülkede yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini ve iş yaptığını söyledi.

Bolat, ” Her yatırıma kolaylıklar sunan kapsamlı yatırım teşvik programlarımız ile karşılıklı yatırımlarımızın kısa sürede çok daha yüksek seviyelere ulaşacağına inanıyoruz.dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önümüzdeki günlerde Suudi Arabistan’a yapacağı ziyarete de değinen Bolat, bu ziyaretin yatırımın seyri ve ticari ilişkiler açısından tarihi bir öneme sahip olduğunu belirtti.

“Müteahhitlerimiz Suudi Arabistan’da proje üstlenmeye hazır”

İki ülkenin ortasındaki önde gelen dairelerden birinin müteahhitlik yaptığını ifade eden Bakan Bolat, Suudi Arabistan Belediye, Köyişleri ve İskan Bakanı Majid Al-Hogail ile dün Ankara’da çok sayıda görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.

Türk müteahhitlik sektörünün gücüne ilişkin bilgiler paylaşan Bolat, “Kalitesini hız, hizmet, kaliteli performans ve uluslararası projelerle kanıtlamış olan müteahhitlik şirketlerimiz Suudi Arabistan’ın ortasında yer alan Noam, Diriyah Gate, Qiddiya, Amalla ve Red Sea başta olmak üzere birçok projede yer almak istemektedir. 2030 Vizyon Projeleri ve bu konuda iş birliği yapacaklar ve katılmaya hazırlar.‘ diye ilan etti.

Akıllı şehirlerdeki son teknolojik gelişmelerden, yenilikçi yaklaşımlardan ve yetkinliklerinden bahseden Bolat, Suudi Arabistan’da bu alandaki fırsatları takip ettiklerini ve akıllı şehirler konusunda bilgi ve deneyimlerini paylaşmaktan büyük mutluluk duyacaklarını söyledi.

Konuk bakan bu yıl 10-13 Eylül tarihlerinde Riyad’da yapılacak. Cityscape Riyadh-Emlak ve İnşaat Fuarı”Şirkete özellikle Türk firmalarını davet ettiğini belirten Bolat, ” Onları güçlü bir formda görmek istiyoruz” dediler. ‘Özel bir fuar alanı ayırarak Türkiye’ye en iyi projelerini sergileme fırsatı veriyoruz’ diye davet yaptılar. Türk firmalarını da burada yerlerini almaya davet ediyorum.‘ diye ilan etti.

‘Türk firmalarına olumlu yaklaşım olduğu belirtildi’

Ticaret Bakanı Bolat, Suudi Arabistan Belediye, Köyişleri ve İskan Bakanı Al-Hogail’in, Türk şirketlerinin Suudi Arabistan’daki tescil süreçlerinde ve alabilecekleri işlere ilişkin tasnif işlemlerinde olumlu yaklaştıklarını belirtti.

Konuk Bakan Al-Hogail’e olumlu yaklaşımından dolayı teşekkür eden Bolat, şu ifadeleri kullandı:

“Türk firmalarına güvendiklerini ve firmalarımızı desteklediklerini belirttiler. Gördüğünüz gibi Türkiye ile Suudi Arabistan’ın ortasında ekonomik iş birliği geliştirebileceğimiz birçok alan var. Bütün bu alanları tüm boyutlarıyla değerlendirdik. En Buradaki değerli mesele, işi yapacak olan Türk ve Suudi Arabistan iş dünyası arasındaki temasın güçlendirilmesidir.” Bu noktada her iki tarafta da ortada çok güçlü bir siyasi irade ve ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve kolaylaştırılması için azami gayret ve çalışma var. hükümet yetkilileri arasında.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu