Haber

Yüzde 300’den Fazla Artan Bankaların Kârları Sosyal Medyanın Gündeminde

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık şubesinin 2022 yılı kârını açıkladı. Faizlerin indirildiği 2021 yılının sonundan itibaren enflasyon ve kurdaki yükselişten rahatsız olan vatandaşlar, kâr artışını görünce kimin kazandığını sorgulamaya başladı.

BDDK tarafından açıklanan verilere göre bankacılık sektörü Aralık ayında 44,42 milyar TL net kâr elde ederken, geçen yılın (2021) son ayında bu rakam 53,12 milyar TL oldu. Yılın tamamına bakıldığında büyük artış görüldü.

BDDK verilerine göre bankacılık sektörü 2022’de 433,5 milyar TL net kâr elde ederken, bu oran 2021’de tüm yıl içinde 92,94 milyar TL oldu. geçen yılın yarısından fazlasını bankalar kâr ettirirken, yüksek enflasyonun damgasını vurduğu 2022’de bir önceki yıla göre yüzde 366,42 daha fazla kâr elde etti.

Ekşide buna kayıtsız kalamayanlar her zaman olduğu gibi bir başlık açarak yazılarıyla durumu yorumlamaya başladılar.

“Bankalar 2022’de 433,5 milyar TL kar edecek” başlığı altında genel olarak sistem sorgulamaları yapıldı.

Türk Ekonomi Modeli ile karşılaştırıldığında, bankaların düşük faiz oranlarıyla yatırıma yönelik finansman sağlaması, yatırımların üretime, ihracata ve istihdama yönelik olması gerekiyordu.

2022’nin ilk 7 ayını yüzde 14 faizle, Ağustos’tan sonra yıl sonuna kadar kademeli olarak tek hanelere inerek geçirirken,

Genel olarak bankalara yönelik düzenlemeler birçok haftasonuna girerken TCMB ve BDDK tarafından yayınlandı.

Ancak özellikle üretici ve ihracatçıların finansmana erişimde yaşadıkları sorunlar ve ulaştıkları kredilerin yüksek maliyetleri masaya yatırıldı.

Merkez Bankası Başkanı ile zaman zaman gerilen sanayicilerin yanı sıra bankalar ve sanayiciler de sık sık devreye girerek dertlerini anlattı.

Çoğu düzenlemedeki sıkılık devam ederken, parasal sıkılaştırma sürecinin seçimlere kadar devam edeceği öngörülüyor.

Elbette iktisattaki herhangi bir konuyu tek bir veri ile ele almak pek mümkün görünmüyor. Sonuç olarak Aralık 2021’de asgari fiyat 2.825 TL iken Aralık 2022’de 5.500 TL (yüzde 94,69) oldu. Bankalar kar etti ama nominal artışların ne anlama geldiği buradan anlaşılabiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu