Haber

90 Yaşındaki Adam, 35 Yıl Önce Kurduğu Teleferikle Evine Ulaşıyor

RİZE’nin Güneysu ilçesine bağlı Selamet köyünde yaşayan Kasım Karaosman (90), dik yokuşta yolu olmayan evine yük taşımak için 35 yıl önce kurduğu teleferik sistemiyle ulaşım sağlıyor. İlerleyen yaşına rağmen 300 metre uzunluğunda ve 75 metre yükseklikten geçen teleferik kabinine binerek yolculuk yapan Karaosman, “Yükseklik korkusu olanlar buna binemez. Burada ellerinizi güçlü tutmaya dikkat etmelisiniz. . Düşersen çıkış yolu yoktur.”

Selamet köyünde dik bir arazi üzerine inşa ettiği 2 katlı binada yaşayan Kasım Karaosman, araç yolu olmayan evine hızlı ulaşım için kendi çözümünü buldu. Karaosman, çay bahçesi ile ana yol arasındaki 300 metrelik boşluğa, özellikle çay hasadı ve kargo taşımacılığında kullanılan ilkel teleferik sistemini kurdu. Karaosman, yerden 75 metre yükseklikten geçen teleferik kabinine binerek evine ulaşmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda kızının kullandığı teleferiğin tellerini tutan Karaosman, ilerleyen yaşına rağmen 35 yıldır sürdürdüğü yolculuğu sonlandırmak için yetkililerden yardım istedi.

‘Düştükten sonra kurtuluş yoktur’

Teleferikle ulaşımın tehlikeli olduğunu belirten Kasım Karaosman, “35 yıldır bu teleferiği yol olarak kullanıyorum. 1970 yılında ev yapımına başladığımda bu teli döşemiştim. Eskiden 10 kalibrelik bir teldi. , şimdi daha da güçlendirdik. Burada ellerinizi güçlü tutmaya dikkat edeceksiniz. Ayaklarınız sağlamsa size de “Sağlıklı olursan hiçbir şey olmaz. Başınız dönerse ya da tele felç geçirirseniz ölürsünüz; düşersen çıkış yok. Yükseklik korkusu olanlar buna binemez. Buraya yol yapılmasını istiyoruz. Buraya yol yapılsa oraya binmezdim. Yol olsaydı arabama binip kapıma gelirdim.” dedi.

‘TELE’YE DEĞİL ALLAH’A GÜVENİYORUM’

Babasının tehlikeli yolculuğu sırasında teleferiğin başında bulunan kızı Müşerref Karaosman, şunları söyledi: “Ben de kullanıyorum ama çoğunlukla kabinin verilmesine ve çekilmesine yardımcı oluyorum. Çok zor. Çok korkuyorum. ve ilerlerken değil, daha da önemlisi verirken ve çekerken endişeleniyorum. Bir şey olursa kendimi hatalı hissedeceğim. Tüm sorumluluğu alıyorum.” Bu benimle ilgili ve hiçbir garantisi yok. Ben babam kadar görkemli değilim. Babamın elinde artık pek bir güç kalmadı, bu yüzden daha çok korkuyorum. Teleferikle ulaşım yaklaşık 4 dakika sürüyor ve bu dakikalar dua ederek geçiyor. Ben babam kadar görkemli değilim. Telede değil, Tanrı’da. “Güveniyorum. Yol talebinde bulunduk” dedi.

gokceada-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu