Haber

İzmir’de Kentsel Dönüşüm Roman Kardeşler ile birlikte yürütülüyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanında ilk etabın temel atma töreninde; “Çingene kardeşlerimizle birlikte kentsel dönüşümü mutlu bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Çünkü para birimimiz farklı. Onların para birimi kira. Para birimimiz hak. O yüzden kimsenin lanetini almadan İzmir’de yenilemeye çalışıyoruz. Yıkmadık. İzmir’de kimsenin evine. Tam tersine bunu yaptılar.” “Sıcak bir yuva kurmaya çalışıyoruz. Bu nedenle vicdanımız rahat, başımız dik” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege İlçesi Kentsel Dönüşüm Alanında Birinci Etap Temel Atma Törenine katıldı. Burada Soyer şunları söyledi:

“BENZERSİZ BİR KENTSEL DÖNÜŞÜM HAREKETİNİ BAŞLATTIK”

“Kentsel dönüşüm seferberliğimizin belki de en önemli ve en büyük adımlarından birini attığımız bu tarihi günde, sizlerle birlikte olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Biz bu yolculuğa çıkarken İzmir’e bir söz verdik. Dedik ki:’ İzmir’i güvenli yapılara, sağlıklı altyapıya kavuşturacağız.’ Üç temel prensiple eşi benzeri görülmemiş bir kentsel dönüşüm hamlesi başlattık: Bu üç prensip neydi: Yerinde dönüşüm, yüzde 100 mutabakat ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin garantörlüğü…

“TOPLAMDA 1800’ÜN ÜZERİNDE EV İNŞA EDİYORUZ”

Bu üç unsur üzerine inşa edilen Ege İlçesi Kentsel Dönüşüm Alanı’nda yeni konutların temellerini atıyoruz. Ege Bölgesi, İzmir’in en kritik kentsel dönüşüm noktalarından biridir. Yedi hektarlık dönüşüm alanımızda ilk etapta 700 bağımsız ünite olmak üzere toplam 1800’ün üzerinde konut inşa ediyoruz. Doların zirve yaptığı, maliyetlerin her geçen gün arttığı, enflasyonun tırmandığı bir dönemde İzmir’i hak ettiği güvenli yapı stokuna kavuşturmanın gururunu yaşıyoruz.

Bugüne kadar Ege Mahallesi’nde 494 milyon, Örnekköy’de 1 milyar 430 milyon, Gaziemir’de 470 milyon ve Uzundere’de 2 milyar 465 milyon lira olmak üzere toplam ihale bedeli 4 milyar 860 milyon lira olan kentsel projeler tamamlandı. Dönüşüm çalışmalarını tamamladık. İzmir’in altı bölgesinde, 820 bin metrekarelik devasa bir alanda, sekiz etapta şehrimizin depreme dayanıklı yeni mahallelerini kurduk. İnşa etmeye devam ediyoruz. Kentsel dönüşüm mevzuatındaki tüm yetersizliklere rağmen 1000’in üzerinde bağımsız bölümün anahtar teslimini gerçekleştirdik, 5 bin 560 bağımsız bölümün ise üretim çalışmaları devam ediyor.

“VATANDAŞLARIMIZA KENDİ BİNALARININ MÜTEAHHİSİ OLMA ŞANSI SUNDUK”

Bu konuda İzmirli iş adamlarına da bir davet yaptık. Bu zorlu süreçte davetimize kurdukları kentsel dönüşüm yapı kooperatifleriyle karşılık verdiler. Kentsel dönüşümü kooperatif modeliyle birleştirerek dayanışmamızı büyüttük. Vatandaşlarımıza kendi binalarının müteahhidi olma fırsatını sunduk. Birlikte başlattığımız kentsel dönüşüm kampanyasıyla İzmir’deki vatandaşlarımızın sadece evlerini değil hayatlarını da dönüştürdük.

Bu ülkede kentsel dönüşüm denilince akla ilk gelen yerlerden biri İstanbul Sulukule’dir. Sulukule, İstanbul’da Roman vatandaşların en yoğun yaşadığı yerlerden biriydi. Birisi olduğunu söylüyorum; Çünkü 2000’li yılların ortalarında Sulukule’deki Roman kardeşlerim kendi mahallelerinden tecrit edilerek İstanbul’un başka yerlerine göç etmek zorunda kaldılar. Doğup büyüdükleri mahalle onlara çok fazla geliyordu ve her biri o mahalleden izole edilmişti. Bazı insanların evleri başlarına yıkıldı. Sulukule sonradan buraya gelen zenginler arasında paylaştırılmıştır.

Bugün İzmir’in Ege ilçesindeyiz. Burası Roman kardeşlerimin yoğun olarak yaşadığı bir mahalle. Ve çok şükür ki, Roman kardeşlerimizle birlikte, bu mahalleden kimseyi yerinden etmeden, kentsel dönüşümü mutlu bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Çünkü para birimimiz farklı. Para birimleri kiradır. Para birimimiz uygundur. O yüzden kimsenin lanetini almadan İzmir’de yenilemeye çalışıyoruz. İzmir’de kimsenin evini yıkmadık. Tam tersine onlara sıcak bir yuva kurmaya çalışıyoruz. Bu nedenle vicdanımız rahat, başımız dik.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HİÇ BİR PENCERE DEKORASYONU OLARAK GÖRMEDİK”

İnsanın ritüeli eylemdir, söze bakılmaz; Bir sözümüz var: Biz kentsel dönüşümü hiçbir zaman vitrin süslemesi olarak görmedik. Bizim için kentsel dönüşüm vatandaşlarımızın güvenle yaşayabileceği konutlar inşa etmek anlamına geliyor. Bu İzmir’in refahının artması anlamına geliyor. Biz bu şehrin binalarını değil geleceğini inşa ediyoruz. Ege İlçesi Kentsel Dönüşüm alanında bugün temelini attığımız çalışma da bu kararlılığın bir yansımasıdır. Projemiz Ege Bölgemize ve tüm İzmir’deki vatandaşlarımıza hayırlı olsun. İzmir’e sevgilerle. Her zaman İzmir’dir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu