Ekonomi

Petkim’den ilk çeyrekte zayıf bilanço performansı

Petkim’in 2023 yılının ilk çeyreğinde net kârı piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, FAVÖK ve ciro beklentilerin üzerinde gerçekleşti. altındasol.

Şirket, ilk çeyrekte 154,7 milyon TL net ana hissedar kârı açıkladı. Piyasa beklentisi, şirketin 10 milyon TL’lik sınırlı zarar açıklaması yönündeydi. Petkim’in geçen yılın aynı çeyreğindeki net karı 1,75 milyar TL, 2022’nin tamamındaki net karı ise 6,58 milyar TL oldu.

Şirketin satış gelirleri ilk çeyrekte 9,2 milyar TL ile piyasa beklentisi olan 9,4 milyar TL’nin altında gerçekleşti. Geçen yılın aynı çeyreğinde 11,4 milyar TL olan ciro yaklaşık yüzde 20 azaldı. FAVÖK de ilk çeyrekte beklentilerin altında kaldı. Petkim’in FAVÖK’ü, geçen yılın aynı döneminde 1,55 milyar TL olan FAVÖK’e göre önemli bir düşüşle 108 milyon TL olan beklentilere karşın -243 milyon TL olarak gerçekleşti.

Ton bazında toplam satışlara bakıldığında; Geçen yılın ilk çeyreğinde 593 bin ton olan satış ölçüsünün bu yılın ilk çeyreğinde 434 bin tona gerilediği görülüyor. 2022’nin son çeyreğinde satışlar 465 bin ton olarak gerçekleşti.

Petkim, üretim kapasitesinin ekonomik nedenler ve küresel piyasalardaki durgunluk nedeniyle azaldığını açıklarken, geçen yılın ilk çeyreğinde 709 bin ton olan üretim ölçüsünün bu çeyrekte 570 bin tona gerilediğini açıkladı. Kapasite kullanım oranı da birebir ciroda yüzde 82,1’den yüzde 63,9’a geriledi.

2023’ün ilk çeyreğinde etilen fiyatları bir önceki çeyreğe göre yüzde 17 artarken, nafta maliyeti yüzde 7 arttı. Etilen-nafta kesintileri 2022’nin son çeyreğinde 184 USD/ton’dan ilk çeyrekte 275 tona yükseldi.

Petkim’de işletme faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akışı, azalan FAVÖK’ün etkisiyle -40 milyon dolara gerilerken, şirketin ilk çeyrekteki net nakit pozisyonu 16,1 milyar TL oldu.
Petkim, geçtiğimiz ay Star Rafineri sözleşmesini revize etti.

Petkim, 10 Nisan 2023 tarihli Yönetim Kurulu kararı ile Petkim ile STEAŞ arasındaki mevcut sözleşmenin şartlarına ek olarak STEAŞ ile yeni bir protokol imzalanmasına karar vermiş ve geçtiğimiz günlerde bu sözleşmenin revize edildiğini KAP’a bildirmişti.

Protokole göre, Petkim’in STAR Rafineri’deki dolaylı iştirak payı yüzde 18’den yüzde 12’ye, Rafineri Holding’in STEAŞ’tan satın alınacak hisseleri yüzde 30’dan yüzde 20’ye, bu kapsamda Hisse Devir Bedeli ise 480 bin liraya düşürüldü. milyon dolar. Petkim sözleşmesi kapsamında STEAŞ’a halihazırda yapılan 480 milyon dolarlık ödeme dışında sözleşme kapsamında herhangi bir ek ödeme yapılmamasına ve sözleşmenin buna göre tadil edilmesine karar verildi. STEAŞ ile konu ile ilgili görüşmeler yapılmış ve mutabakata varılmış olup, bu kapsamda söz konusu pay bölünme ve kapanış işlemleri sözleşmede öngörülen şartlar sağlandığında herhangi bir ek ödeme yapılmaksızın gerçekleştirilecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu