Haber

Sabih Kanadoğlu’nun cenazesine anlamlı katılım… Törende Ahmet Necdet Sezer de var

28 Şubat zulmünün yıl dönümü olan 28 Şubat 2023’te hayatını kaybeden Yargıtay eski Cumhuriyet Başsavcısı. Sabih KanadoğluBugün onun için bir cenaze töreni düzenlendi.

Cenazesi camiden çıkarılan Kanadoğlu için Ankara Kocatepe Camii’nde cenaze namazı kılındı.

SEZER DE VAR

28 Şubat sürecinde aktif rol alan isimlerin uzun süre yer aldığı cenaze töreninde en dikkat çeken isim Ahmet Necdet Sezer oldu. 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Kanadoğlu’nun ailesine başsağlığı diledi. Ahmet Necdet Sezer, Kanadoğlu’nun eşi Bilge Kanadoğlu’na başsağlığı diledi.

Sezer’in cenaze namazına katılmadığı belirtildi.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Kanadoğlu’nun cenazesinde Yekta Güngör Özden, eski 1. Ordu Komutanı Hurşit Tolon, eski Yarasa Lideri Ömer Faruk Eminağaoğlugibi isimler

Sabih Kanadoğlu’nun cenazesi toprağa verilmek üzere Balıkesir’in Ayvalık ilçesine gönderildi.

SEZER, KANADOĞLU SAYESİNDE KOLTUKTAN KALKMADI

Ahmet Necdet Sezer’in görev süresinin bitmesine rağmen adını tüm Türkiye’ye duyurduğu 367 kriziyle 85 yaşında hayatını kaybeden Sabih Kanadoğlu. 104 günonu daha fazla başkan yapmıştı.

367 krizinde yaşanan kaotik olaylar ise Türkiye demokrasi tarihinde kara bir iz bıraktı.

2000 yılında seçilen 10.Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in görev süresi 16 Mayıs 2007 dolduruyordu. Cumhurbaşkanlığı adaylığı için son tarih, ilk tıbbi oylama günü olan 25 Nisan. 27 Nisanolarak belirlendi.

Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran AK Parti, cumhurbaşkanı için dönemin Kayseri Milletvekili ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ü aday gösterdi. Abdullah Gül’ün eşi Hayrunnisa Gül’ün başörtüsü nedeniyle, laiklik‘ tartışmaları başlamıştı.

Seçim dönemine başörtüsü ve laiklik tartışmalarıyla girildi. ülkenin çeşitli yerlerinde, Cumhuriyet Buluşmaları” geniş katılımla gerçekleştirildi ve AK Parti iktidarının kendi siyasi çizgisinden bir kişiyi cumhurbaşkanlığına seçmesinin önüne geçilmesi amaçlandı.

KAOS KARARI: 367 Ucube

Seçimlere 4 ay kala 367 krizi patlak verdi.

Anayasanın 102. maddesine göre cumhurbaşkanı seçilebilmek için ilk iki türde nitelikli çoğunluk ( 367 oy), sonraki iki çeşitte mutlak çoğunluk ( 276 oy) arandı.

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu26 Aralık 2006 tarihinde Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan yazısında, 367’nin sadece yeterli karar sayısı değil, aynı zamanda yeterli toplantı sayısı olduğunu savunuyor.dışarı attı

Bu görüşe göre oylamaya en az 367 kişinin katılması gerektiği, aksi takdirde sonucun geçersiz olacağı savunuldu. Böylece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 354 sandalyesi bulunan iktidar partisi tek başına oy kullandı. başkanseçemedi.

Aynı dönemde ana muhalefet partisinin genel başkanı olan Deniz Baykal, iktidar partisinin oy birliği olmadan kendi adayını göstermesi durumunda oylamaya katılmayacağını ve 367 tartışmanın ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

İlk tur oylama 27 Nisan’da yapıldı. Abdullah Gül toplam 361 oy aldı. 357 oyalınmış.

Oylamanın hemen ardından CHP 367 oyla seçimi Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli şunları söyledi: AK Parti kimi isterse aday gösterebilir. Meclise girersek 367 sorunu çıkmaz “İradesini göstererek krizin çözülmesine yardımcı oldu ve Türkiye büyük bir kaostan kurtuldu. 3. Nesil’e 448 milletvekili katıldı ve Gül 339 oyla 11. Cumhurbaşkanı seçildi.

TAM 104 GÜN DAHA

Ortada Ahmet Necdet Sezer, 16 Mayıs 2007Türkiye’deki misyonun son teslim tarihine rağmen, Sabih Kanadoğlu’nun toplantı sayısının yeterli olduğu tezi olan 367 ve Anayasa Mahkemesi’nin emsal kararı nedeniyle meclis yeni cumhurbaşkanı seçemedi ve erken seçime gitti. 28 Ağustos 2007O zamana kadar başkanlıkta kaldı.

GÜÇ ÇALIŞMADI

Cumhurbaşkanlığı döneminde veto hakkını en çok kullanan cumhurbaşkanı olan Sezer, 67kanun, 22bakanlık kararı ve 729ortak kararnameyi iade etmişti.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu