Tekstil ve Hazır Giyim Sektör Raporu Diyarbakır’da Açıklandı
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Güneydoğu Dokuma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (GÜNTİAD) tarafından hazırlanan Dokuma ve Konfeksiyon Kesim Raporu açıklandı.
GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ayas, Dokuma İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) bir fabrikada düzenlenen programda DTSO işbirliğiyle rapor hazırladıklarını, kentte üretime devam eden 331 işletmeyle görüştüklerini söyledi. rapor.
Ayas, raporla kentin dokuma ve hazır giyim sektöründeki mevcut potansiyelinin, güçlü ve zayıf yönlerinin, sektörün ildeki gelişme fırsatlarının belirlendiğini, kentin üretim ve istihdam kapasitesinin belirlendiğini belirtti. işletmelerin ürün çeşitliliği, satış ve pazarlama deneyimleri, ihracat ve markalaşma kapasiteleri incelenerek rapor hakkında bilgi verildi.
Kentteki 331 işletmede 21 bin 522 kişinin çalıştığını kaydeden Ayas, “Çalışanların yüzde 64’ü kadın. Kentte tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışan sayısında yüzde 18 artış yaşandı” Bir yıl öncesine göre, önümüzdeki yıl sektörde çalışan sayısında yüzde 48 oranında artış olması bekleniyor.” “Şehirde bugün Organize Sanayi Bölgeleri sektördeki istihdamın yüzde 62’sini oluşturuyor.” dedi.
Görüştükleri 313 firmadan 103’ünün kendi markasına üretim yaptığını belirten Ayas, firmalardan 75’inin uluslararası üretim, 136’sının milli üretim, 51’inin ise kentteki firmalara fason üretim yaptığını belirtti.
Ayas, “183 firma kendi markasını kurmak istiyor. İşletmelerimiz sürdürülebilirliği ve büyümeyi sağlamak için markalaşmayı önemli bir strateji olarak görüyor. Tekstil ve hazır giyimde yaratılan toplam istihdamın şehre sağladığı ekonomik girdiye baktığımızda Giyim sektörünün OSB’lerde yarattığı ekonomik girdi 2023 yılında 7,7 milyar, yıllık ise 4,6 milyar lira olacak.” bilgiyi verdi.
DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, dokuma ve hazır giyimin Diyarbakır için stratejik bir sektör olduğunu belirtti.
Kaya, “Tekstil şehrin en önemli sektörlerinden biri. Bunu pamuktan podyuma kadar ifade ediyoruz. Türkiye’de tekstil sanayinin hammaddesi olan pamuğun yüzde 55’i Diyarbakır ve Şanlıurfa’da üretiliyor.” sözlerini kullandı.
haberkazimkarabekir.com.tr