Haber

The Economist’ten 14 Mayıs kapağı: ‘Erdoğan gitmeli’

İngiltere’de yayınlanan The Economist dergisi Türkiye’de 14 Mayıs’ta yapılacak seçimleri kapağına taşıdı. “2023’ün en önemli seçimleri” başlığıyla yayınlanan derginin kapağında Türk bayrağı ve “Erdoğan gitmeli”, “Demokrasiyi kurtarın” ve “Oy verin” yazılı çıkartmalar yer alıyor.

‘KILIÇDAROĞLU’NU DESTEKLİYORUZ’

Economist editörlerinin kaleme aldığı başyazı, “Türkiye diktatörünü devirirse her yerde demokratlar cesaretlensin” başlığıyla yayınlandı. Seçimlerin ‘bıçak sırtında’ olduğunu söyleyen editörler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na benzetti. Economist’in Kılıçdaroğlu’na ‘açık destek’ verdiğini duyuran yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Kılıçdaroğlu biraz sıkıcı olabilir ama inatçı ve alçakgönüllü; rakibinin tam tersi. Kazanırsa, Türkiye ve Avrupa’da gerçek demokrasi için küresel bir çaba için harika bir an olacak. Erdoğan aldı” Göreve geldiği ilk yıllarda bazı güzel adımlar atmış, ancak her zaman bir lider olarak gücü eline almıştır.” Ellerindeki konsantrasyonu, muhakemesine ve ahlaki anlayışına gölge düşürdü. Kemal Kılıçdaroğlu’nu Türkiye’nin yeni cumhurbaşkanı olarak sıcak bir şekilde destekliyoruz.”

‘TÜRK HALKI DAHA ÖZGÜR VE KORKUSUZ OLACAK’

Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda Ankara’nın Batı ile ilişkileri düzelteceği değerlendirmesinin yer aldığı analizde, “Birçok anket Erdoğan’ın az farkla geride kaldığını gösteriyor. Kaybederse dramatik bir siyasi tablo ortaya çıkar” denildi. küresel sonuçları olan bir geri dönüş. Türk halkı daha özgür. Daha az korkusuz ve -zamanla- daha müreffeh olacak. Yeni bir hükümet Batı ile ilişkileri düzeltebilir. En önemlisi, Macaristan’dan Hindistan’a diktatörlüklerin yükselişte olduğu bir dönemde, Erdoğan’ın barışçıl bir şekilde görevden alınması, her yerdeki demokratlara diktatörlerin yenilebileceğini gösterecek.

“YARGIYI ZORLADI, BASININ SUSTURDU”

Türkiye’de demokrasinin “bitkisel bir durumda” olduğunu yazan editörler, şöyle devam etti: “Erdoğan da diğer birçok diktatör gibi yargıyı kısırlaştırdı. Kısmen gözdağıyla, kısmen de medyayı patronlarına satarak basını susturdu. Arkadaşlar.”

‘SAHTE TERÖR İDDİALARI’

Kılıçdaroğlu’nun mevcut durumu ‘tersine çevirme’ sözü verdiği belirtilen başyazıda, Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş’a da değinildi: “Erdoğan’ın hakim ve savcıları, uydurma ‘terör’ suçlamalarıyla aktivist ve siyasetçileri yıldırdı. Bir de ana Kürt partisinin, ülkenin üçüncü büyük partisinin lideri var ve yasaklanma tehdidi altında.” (DIŞ HABERLER)

beytussebaphaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu